Sommar i fjällen
Sommar i fjällen. Foto: privat
Vilhelmina

Planer för grön framtid i fjällen

1:21 min

Fjällkommunernas översiktsplaner är omoderna och inte tillräckligt gröna. Det tycker Naturvårdsverket som valt Vilhelmina som försöksområde till att ta fram en grön översiktsplan.

Vilhelmina är en kommun som det redan forskats mycket om. Det finns både fakta och nätverk uppbyggda, säger Therese Bjärstig som leder projektet Grön översiktsplanering i fjällen. De gamla översiktsplanerna har blivit hyllvärmare, bara tre av femton fjällkommuner har aktuella översiktsplaner.

Kommunen har mycket makt över fjällen. I princip allt som ska byggas bestämmer kommunen över. En grön översiktsplan handlar om att marken ska användas på ett långsiktigt sätt i ett landskapsperspektiv. Tanken är att den ska styra planeringen så att fjällens naturresurser brukas långsiktigt hållbart.

Vi har precis börjat men om två år kommer projektet tagit fram förslag som kan ingå i en grön översiktsplan, berättar Therese Bjärstig. Sen är det upp till fjällkommunernas politiker att besluta om man ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista