Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Västerbotten

Skärpt straff för nätpedofil

Nu klockan 14 kom domen i Svea hovrätt i ett stort mål om sexuella övergrepp på nätet.

Totalt finns nära 70 målsägare från hela landet, de flesta minderåriga. Några av dem är hemmahörande i Västerbotten

En man i 30-årsåldern från Stockholm dömdes förra året i tingsrätten till sju års fängelse men hovrätten skärper nu straffet till sju år och nio månader. Hovrätten ändrar även i ett antal fall rubriceringarna av brotten från grovt sexuellt tvång till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Hovrättsrådet Bertil Ahnborg om brotten.

– Det är en stor hänsynslöshet mot unga människor som varit utsatta för grova övergrepp på nätet. De har tvingats utföra sexuella handlingar som varit svårt smärtsamma många gånger. Det har varit en mycket hänsynslös brottslighet mot många barn, säger han.

Under flera års tid har mannen genom hot om att lägga ut sexuella bilder med flickorna på internet tvingat dem till att posera sexuellt och ofta även att utföra grova sexuella handlingar på sig själva. Flera av flickorna har varit utsatta för nätövergrepp av mannen vid upprepade tillfällen över en längre tid.

Mannen har förutom sitt fängelsestraff blivit dömd till att betala de målsägande skadestånd på sammanlagt nästan 5.8 miljoner kronor.

Den dömda mannen menade på att hans dator har varit fjärrstyrd av någon annan, något som enligt både tings- och hovrätten är motbevisat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista