Therese Kapstad, tränare för Umeå Södra FF, har i dagsläget tre knäskador i sin trupp.
Therese Kapstad, tränare för Umeå Södra FF, är en av dem tränarna vars trupp drabbats av knäskador. Just nu är de tre. Foto: Erik Iversen/SR
P4 Granskar

Kapstad: Upp till tränaren att dra ner på tempot

"Det gäller att hitta en bra balans och då måste vi tränare ha ett samarbete"
1:13 min

Tränare och spelare måste börja samarbeta med skadeförebyggandet av knäskador. Samtidigt har tränarna svårt att kontrollera vad spelarna gör utanför träningspassen.

Sedan fem år tillbaka har appen Knäkontroll funnits för att hjälpa fotbollstjejer att skadeförebygga knäskador. När P4 Västerbotten granskat knäskadorna och dess hjälpmedel har det framkommit att appen i telefonen har en skadeförebyggande effekt men att det kräver träningsrutiner och disciplin hos den som använder träningsmetoden. Umeålaget Umeå Södra FF i division 1 har i dagsläget tre knäskador i sin trupp och har gjort försök att minska de.

– Förra hösten hade vi en sjukgymnast som också spelade i laget som en gång i veckan körde Knäkontroll med de skadade. Sen är det upp till varje spelare att kunna köra det själva också, säger Umeå Södras tränare Therese Kapstad.

Men samtidigt som medvetenheten finns hos spelarna har Therese Kapstad inget sätt att kontrollera om spelarna faktiskt tar sitt ansvar och följer övningarna i Knäkontroll.

– Jag tror inte att de kör det jättemycket, sen är de på gym och kör sitt eget styrkepass, exakt hur mycket det är vet jag inte men de har det nog i åtanke. Sen måste man gå till grunden med var problemet ligger och sen är det upp till tränaren där också att kanske dra ner på tempot lite.

En av de stora anledningarna till problemet som upptäckts under P4 Västerbottens granskning är den stora matchning som unga tjejer utsätts för. En spelare i 16-17 års åldern spelar i de värsta fallen med tre olika lag vilket leder till större slitningar på kroppen som i sin tur leder till högre skaderisk. Om matchningen säger Therese Kapstad att det gäller att tränarna i föreningarna måste hitta en tydlighet mellan varandra.

– Det gäller att hitta en bra balans och då måste vi tränare kunna hitta ett samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".