Säpo delar med sig av ny information till polisen om hemvändande stridande i terrororganisationer. Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT Foto: Maja Suslin/TT

Säpo sänker terrornivån

Säpo sänker terrorhotnivån i Sverige från nivå fyra till tre, på en femgradig skala.

Enligt TT kommer informationen från regeringskansliet.

"Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan", säger säkerhetspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Terrorhotnivån höjdes i november 2015 till en fyra på en femgradig skala.

"I samband med höjningen rådde dessutom ett svårbedömt operativt läge, efter terrordåden i Paris i november. Attentaten föranledde ett intensivt arbete bland Europas underrättelse- och säkerhetstjänster för att analysera och bedöma situationen. Även om många utestående frågor fortfarande bearbetas, har helhetsbilden klarnat något sedan dess", säger Anders Thornberg.

Men terrorhotet mot Sverige har inte försvunnit. Sverige ses fortfarande som ett legitimt mål för terrorattentat från våldsbejakande islamistiska aktörer, även om det inte ses som prioriterat.

"Läget har varit allvarligt sedan 2010 - och är det fortfarande", säger Anders Thornberg.

Inför beslutet har Thornberg samrått med cheferna för Försvarets radioanstalt (FRA) och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

"Det är ett beslut som fattas självständigt av myndigheten. Jag har stort förtroende för säkerhetspolisens bedömning och deras arbete för trygghet och säkerhet", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar.

Texten uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista