Infrastrukturminister Anna Johansson, S, Foto: Lars Pehrson/TT.
Infrastrukturminister Anna Johansson, S, Foto: Lars Pehrson/TT.
Umeå

Infrastrukturministern svarar om pengar till Kvarkenfärjan

1:44 min

Enligt infrastrukturminister Anna Johansson så har staten en princip att inte finansiera gränsöverskridande färjetrafik som Kvarkenfärjan

Under en interpellationsdebatt mellan moderaten Edward Riedel och infrastrukturminister Anna Johansson fick Riedel beskedet att regeringen inte kommer att satsa pengar i en ny Kvarkenfärja.
Edward Riedel skickade då ut ett pressmeddelande där han bland annat skrev att den nuvarande regeringen bedriver en Norrlandsfientlig politik som inte

Men infrastrukturminister Anna Johansson säger att varken den förra eller den nuvarande regeringen har avsatt några pengar till Kvarkenfärjan i långtidsplanen för kommande infrastruktursatsningar.
– Det finns noll kronor avsatt i den nationella planen för Kvarkenfärjan och den nuvarande regeringen har inte gjort någon förändring. Så när Edward Riedel säger att den här regeringen inte gjort något så är det precis lika mycket som den förra regeringen gjort.

Hon menar också att Svenska staten har en princip att inte ge pengar till färjetrafik till andra länder.
- Vi har ett antal gränsöverskridande färjor och alla dom investeringar som skett på de fartyg som finns där har skett på kommersiell grund, säger Infrastrukturminister Anna Johansson. Om man skulle gå in med pengar i en färja så hade det varit en helt ny princip och då skulle man behöva ta ställning till om man ska använda samma princip på andra ställen. Det skulle jag tro är skälet till att den förra regeringen inte hade med den i sin prioritering och att även den här regeringen inte har med den, säger Johansson

Enligt Anna Johansson så fick företrädare för regionen och kommunen det här beskedet från regeringen i december förra året.

Magnus Bergner
magnus.bergner@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista