Elin Sjökvist visade hu jordens klimat påverkar Västerbottens län
Elin Sjökvist visade hu jordens klimat påverkar Västerbottens län. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Klimatet

Varma vintrar väntar

Det blir skralt med skidåkning
0:36 min

Bra skidföre blir en sällsynthet i kustkommunerna i framtiden. Det framgår av de förutsägelser om framtidens klimat i Västerbotten som SMHI presenterade vid en konferens i Lycksele idag.

Framtidens klimat i Västerbotten går att förutsäga. Med hjälp av superdatorer har SMHI tagit fram två möjliga scenarier. Dels vad som händer om vi begränsar utsläppen av växthusgaser och dels vad som händer om utsläppen fortsätter öka i nuvarande takt.

Medletemperaturen blir flera grader varmare och nederbörden ökar betydligt. Trenden syns redan nu och slutet av seklet är förändringen påtaglig. Nederbörden ökar med 40 % om utsläppen fortsätter i nuvarande takt. Betydligt mer regn på vintern och på våren.

Snöperioden blir kortare och kusten kan bara räkna med snö under en till två månader. Snödjup som räcker till skidåkning kanske bara inträffar några enstaka år och vid enstaka tillfällen. Vintrar liknande vad man har redan idag i södra Sverige kommer att bli vanliga längs Norrlandskusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".