Polisbil. Foto Lennart Odhström/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Odhström/Sveriges Radio.
Polisbristen:

Pensionerade poliser ersätts inte i inlandet

"Vi har fått höra att de som gått i pension inte kommer att ersättas"
1:11 min

Poliser som går i pension i inlandet ersätts bara i ett fåtal fall. I Åsele, Dorotea och Vilhelmina gör det polisbristen särskilt kännbar.

En av grundpelarna för den nya Polismyndigheten är att polisen ska verka närmare medborgarna. Men för Västerbottens inland ser det annorlunda ut. I Åsele, Dorotea och Vilhelmina har 15 poliser gått i pension den senaste treårsperioden, men bara två nya har tillsatts på orterna - det berättar Christer Svensson, polis i Åsele.

- Vi har fått höra att de som gått i pension inte kommer att ersättas. Men vi har också fått höra att om någon vill söka sig hit, så får de väl göra det, säger Christer Svensson.

 Det finns flera anledningar till varför så få pensionsavgångar ersätts. En anledning är att det är svårt att få folk att söka sig till inlandet. Men polisfacket menar att ledningen aktivt måste jobba för att locka fler poliser.

- Det låter ju bra att polisen ska vara närmare medborgarna med den nya organisationen, men hittills har det mest visat sig vara trams, säger Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet, område Nord.

Mer om polisbristen i glesbygden i Kluvet land i P1, torsdag 3 mars kl 10.35, eller i appen Sveriges Radio Play.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".