Nästan 2000 lyckliga hårdrockare trängdes på Idun när dragplåstret At the Gates från Göteborg spelade för första gången i Umeå på 22 år. Foto Mikael Lindberg/SR.
Arkivbild. Nästan 2000 lyckliga hårdrockare trängdes på framför scenen på Idun förra året. Foto: Foto Mikael Lindberg/SR.
Umeå

Männen dominerar festivalscenen

”Letar banden inte könen”
1:10 min

Hårdrocksfestivalen House of metals styrgrupp är jämställd när det kommer till andelen kvinnor, men på scenen ser det annorlunda ut.

Idag drar hårdrocksfestivalen House of metal igång i Umeå för tionde året i rad.

Vid en snabb genomgång av de bokade artisterna så hittar vi totalt fyra kvinnor bland det hundratal musiker som kommer att spela i helgen.

– Vi har inte gjort någon direkt satsning för kvinnor utan det faller sig som det faller sig. Vi letar ju banden och inte könen, säger Petra Edström, festivalgeneral för House of metal och fortsätter:

– På artistsidan i den här genren är det knepigt för att det är 95 procent män som spelar, om inte mer.

Även om det är få kvinnor på scenen så vill Petra Edström uppmuntra festivalbesökarna inte missa band med kvinnliga musiker.

– Man ska absolut inte missa Holy Moses som frontas av en riktigt mäktig kvinna, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".