Man framför en stor dataskärm som visar Skandinavien.
Jarle Översveen, avdelningsdirektör för Huvudräddningscentralen i Södra Norge i Stavanger. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Norsk räddningstjänst hjälper nödställda i svenska fjällen

2:29 min

Under skolloven är ofta norska helikoptrar närmast till hand att flyga in från Norge för bistå nödställda i svenska fjällen.

– I sport- och påsklovstider är det alltid mycket människor i naturen. Är det vackert väder i samband med loven så är det vanligt att det sker fler olyckor, säger Jarle Översveen, avdelningsdirektör för Huvudräddningscentralen i Södra Norge i Stavanger.

Under förra året kom det larm till Huvudräddningscentralen i Stavanger vid ett tiotal tillfällen då svensk polis och sjukvård behövde snabba helikopterinsatser i de svenska fjällen nära den norska gränsen. Oftast handlade det om söka efter personer som anmälts försvunna på skoter någonstans i svenska fjällen, nära den norska gränsen.

– Här var det en snöskoterolycka, och här var det en förvunnen snöskoter, säger Jarle Översveen och visar i sina listor.

De flesta larmen från Sverige kommer när skolorna har skollov. 

– Ja vi vet att det är på fritiden som de flesta olyckor i fjällen sker. Och vi har ett bra räddningssamarbete mellan Norge och Sverige. Av och till när det finns behov av hjälp med helikopter då kan vi bistå med det, säger Jarle Översveen.

Samarbetet mellan Sverige och Norge regleras av ett Nordredavtal. Ett avtal som innebär att alla nordiska länder bistår med ambulans- och räddningshelikoptrar om ett annat nordisk land kallar på hjälp. 

– De norska helikoptrarna betyder hur mycket som helst. Det kan vara en så enkel sak som att vi har dåligt väder på svenska sidan. Alltså risk för nedisning på helikoptrarna. Då kan det helt enkelt vara så att du inte kan ens få fram en helikopter från Sverige, utan enda alternativet är att flyga in från norska sidan, säger Örjan Owesson, kommissarie vid svenska polisens nationella räddningstjänst för försvunna personer och fjällräddning.

Så här i sportlovstider så säger man vid den norska räddningstjänsten att man nu har beredskap om Sverige larmar. Och de norska insatserna kan komma att bli aktuella vid de fjäll som ligger nära den norska gränsen, bekräftar säger Örjan Owesson, kommissarie vid polisens nationella räddningstjänst.

– Just när det gäller Sälen så skulle jag vilja påstå att den norska helikopterhjälpen är närmast. Men låt säga att vi har en svensk helikopter och får hjälp av ytterligare en norsk helikopter från Norge då har vi en dubbelt så bra resurs, säger Örjan Owesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista