Anders Bergwall jobbar med att ta fram lavinprognoser för fjällområdet kring Abisko, Björkliden och Riksgränsen.
Anders Bergwall är bergsguide i Abisko. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Sportlov

Lavinprognoser för ett säkrare sportlov

1:33 min

På måndag startar sportlovet i Västerbotten, men redan nu är fjällen fulla med folk som åker skidor och skoter. Och det gäller att vara uppmärksam på lavinriskerna.

I vinter har minst tio personer varit inblandande i lavinolyckor i de svenska fjällen. Det är ovanligt många, enligt Naturvårdsverket.

Bergsguiden Anders Bergwall jobbar med att ta fram lavinprognoser för områdena kring Abisko, Björkliden och Riksgränsen och han har några tips att ge inför fjällturen.

– Har det blåst och stormat mycket och snödrevat så är det på läsidorna, där snön har lagt sig, farligt nästan jämt. Och när temperaturen stiger snabbt ska man vara väldigt försiktig, säger Anders Bergwall.

Han gör fältobservationer tillsammans med några andra personer. De gräver i snön och analyserar stabiliteteten. I arbetet med att ta fram lavinprognoser tas det också hänsyn till väderprognoserna.

Prognoserna läggs sedan ut på lavinprognoser.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista