Konsthantverkaren Christine Utsi framför en väska som hon ställer ut.
Konsthantverkaren Christine Utsi framför en väska som hon ställer ut. Foto: Tommy Forsgren/SR.

Samiska veckan tjuvstartade

0:59 min

Under lördagen tjuvstartade den samiska veckan med vernissage i Umeå. En utställning där samisk konst och hantverk samsas sida vid sida. 

Idag invigs samiska veckan för 17e året i rad på Västerbottens museum i Umeå. Redan igår tjuvstartade man med en vernissage på Lilla galleriet.

Den samiska konsthantverkaren Christine Utsi är en av utställarna och det är första gången hon medverkar på samiska veckan.

Hon arbetar i traditionella material som skinn och tenn. I den pågående utställningen visar hon handgjorda väskor, både i modern design men även traditionell samisk design. Och evenemang som samiska veckan har betydelse för att nå ut.

– De är väldigt betydelsefulla. Chansen att få komma ut och bli sedd av så många olika som dras hit av så många olika anledningar och arrangemang är jätte betydelsefullt, säger Christine Utsi som medverkar för första gången på samiska veckan.

Utställningen pågår under hela mars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista