Region Västerbottens logotype
Region Västerbotten och Landstinget kan ersättas av storregion

Halva Sverige kan bli ny storregion

1:19 min

I dag presenteras ett förslag som kan innebära att landets fyra nordligaste län slås ihop till en storregion.

Det förslag som presenteras idag har tagits fram av regeringens indelningskommitté under ledning av Barbro Holmberg och Kent Johansson. Förslaget kan leda till en ny indelningskarta för Sverige med 6-9 regioner.
För norra Sverige kan det innebära att Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län, slås samman till en region. Den nya storregionen får ett befolkningsunderlag på cirka 900 tusen invånare, och omfattar till ytan nästan halva Sverige. En sammanslagen storregion kommer att ha ett direktvalt parlament med beskattningsrätt, och kan till exempel fatta beslut om den sjukvård som i dag bedrivs av de fyra Landstingen. Det kan också handla om kollektivtrafik och tillväxt.

Förslaget om en sammanslagning av länen i norr har diskuterats tidigare men mött motstånd från framförallt Västernorrland och Jämtland.  
En enkät som SVT nyheter nyligen skickade ut till de politiska gruppledarna visar att landstingspolitikerna i Västerbotten idag är överlag positiva till en storregion, medan politikerna i Norrbotten, Västernorrland och Jämtland är mer splittrade. Socialdemokraterna, som idag styr landstingen, är överlag mest positiva.

Fördelarna med en sammanslagning kan vara att en stor region blir en starkare röst i förhandlingar med olika motparter, till exempel regeringen.
Nackdelarna kan vara att besluten hamnar långt från medborgarna i en geografisk stor region. Målet med sammanslagningar brukar vara att effektivisera och spara pengar, och det kan i sin tur innebära att regionens mindre sjukhus hotas.
Ett annat trätoämne är vilken stad som ska bli residensstad och var regionparlamentet ska ligga. I den vågskålen finns både arbetstillfällen och prestige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista