Nelly Fernström, student vid Umeå universitet. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Nelly Fernström, student vid Umeå universitet. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister och miljöpartist. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister och miljöpartist. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Bostadsgaranti för studenter önskas

1:19 min

Regeringen har gjort den största bostadspolitiska satsningen på över 20 år. I måndags besökte bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan bostadsbristens Umeå.

– I en perfekt värld skulle det finnas någon slags bostadsgaranti, säger Nelly Fernström som är student vid Umeå universitet.

Minister Kaplan kommer till Umeå med en bostadspolitik som visserligen inte innehåller bostadsgaranti för studenter, men ändå hopp om fler bostäder. Kommuner som bygger mycket får dela på en byggbonus på 1,85 miljarder. Och ett investeringsstöd på 1,9 miljarder riktat just till billigare bostäder.

– Pengarna kommer att göra stor nytta inom det segment som fram för allt unga och studenter efterfrågar, nämligen mindre hyresrätter med rimliga hyror, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

I Umeå kostar en splitt ny 1:a på Öbackaområdet omkring 5.700 inklusive el och vatten. Men en ensamstående som har ett studielån eller en låg lön på knappt 10.000 efter skatt har bara 4.500 kvar till bostadskostnader, om man utgår ifrån Konsumentverkets beräkningar av hushållets kostnader.

– Vi har alltså satt riktvärden för hur mycket hyra man får ta ut ifall man bygger med investeringsstöd. Det skulle innebära att man kommer ner till de nivåer som du här nämner, nämligen överkomliga för studenter och människor med låga inkomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista