Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Järnsand har varit ett vanligt fyllnadsmaterial på parkeringar och i vägar i årtionden. Foto: Anton Normark, grävmaskinist/Maskinisten.net
1 av 2
Järnsand har varit ett vanligt fyllnadsmaterial på parkeringar och i vägar i årtionden. Foto: Anton Normark, grävmaskinist/Maskinisten.net
Evelina Fahlesson Miljönämndens ordf i Skellefteå Foto Magnus Begner / SR
2 av 2
Evelina Fahlesson Miljönämndens ordf i Skellefteå Foto Magnus Begner / SR

Riktlinjer för järnsand i Skellefteå

"Vi har tagit fram möjliga och mindre lämpliga platser"
1:12 min

Miljönämnden i Skellefteå har tagit fram riktlinjer för användning av järnsand. Det ska tydliggöra hur Miljönämnden resonerar när dom fattar beslut.


– Vi har tagit fram några möjliga områden som till exempel industriområden, gator vägar cykelbanor eller hamnar. Sedan har vi också tagit fram platser som är mindre lämpliga som lekplatser skolgårdar och bostadsområden, säger Evelina Fahlesson som är Miljönämndens ordfröande i Skellefteå.
Den som vill använda järnsand måste meddela Miljönämnden som utifrån platsen och förutsättningarna prövar ansökan.

Järnsand är en komplex restprodukt som bildas i samband med Rönnskärsverkens kopparproduktion. Den innehåller olika typer av metaller och har länge använts som fyllnadsmaterial i bland annat vägbyggen. Men sedan några år tillbaka anser Länsstyrelen att järnsand är ett avfall som kräver miljötillstånd. Det här innebär att det används mindre järnsand och att järnsandsberget ute på Rönnskär växer.
Boliden har gjort egna miljötester på järnsanden och tagit fram rekommendationer som handlar om grundvatten och jordarter.
Evelina Fahlesson efterlyser en mer ingående utredning om järnsandens miljöpåverkan.
– Det finns utredningar men dom är inte tydliga eller att den påverkar människors hälsa och miljö. Det är lättare för oss som tillsynsmyndighet om det utreds mer och prövas rättsligt på en annan nivå än här hos kommunen, säger Evelina Fahlesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".