Malå-skylten. Foto: Magnus Bergner/SR
Glesbygdskommunen Malå tar ur kapitalet för att rädda industrihusbolaget. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio.

Malå kommun avskriver industrihusbolagets skulder

4:20 min

Malå kommun dras med en mycket ansträngd ekonomi. Samtidigt skriver kommunen av skulderna på 38 miljoner kronor som det kommunala industrihusbolaget Meni har.

Glesbygdskommuner står inför problemet att locka företag att investera på orten så att det bor folk i kommunen, jobbar och betalar skatt. Att bygga ett hus med industrihus i glesbygden kostar mer än vad det sen får i marknadsvärde, så därför ser sig kommunerna tvungna att gripa in.

– Alla inlandskommuner tvingas till att tillhandahålla industriytor för företag. Det här är inget bra men det är en situation vi befinner oss i och måste agera utifrån, tyvärr, säger Arne Hellsten som är både vice styrelseordförande i industrihusbolaget och kommunpolitiker för Malålistan.

I Malå togs 1998 ett beslut att Meni, Malå energi och industri AB, skulle få 3 miljoner i bidrag. Bidraget skulle fortsätta årligen men minskas med tiden och så småningom skulle bolaget stå på egna fötter. Det där har inte funkat nåt vidare, så nu vill industrihusbolagets ledning och kommunens politiska ledning rensa bordet. Bolaget slipper betala tillbaka lån till kommunen, och kommunen låter bli att skjuta till bidrag årligen.

De 38 miljonerna kommer så att säga från kommunens bankbok, kapitalet, inte från den driftsbudget som betalar löner i hemtjänst och skola. Men driftsbudgeten är också ansträngd och just nu pågår en översyn av omsorgsnämndens verksamhet för att hitta effektiviseringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista