Karta över hur regionerna kan komma att se ut.
Hur kommer din region se ut? Grafik: Ekot

Blandade reaktioner och en del förvåning över nya regionkartan

1:59 min

Reaktionerna var blandade efter dagens presentation av förslaget på karta över ny regionindelning i Sverige.

I dag presenterades ett förslag till ny karta över Sverige. 21 län, landsting och regioner ska enligt förslaget bli sex storregioner. 

I förslaget ingår bland annat en storregion av Västra Götaland tillsammans med Halland och Värmland och att Skåne slås ihop med Blekinge.

De fyra norrlänen föreslås gå ihop till ett stornorrland som till ytan i så fall utgör halva Sverige. I Umeå var Anette Jennefors orolig över planerna på en storregion i norr.

– Det blir för stort, om man tänker såhär: hur stort Norrland är jämfört med södra Sverige? Han man inte göra två i Norrland? säger Anette Jennefors.

– Jag tycker att det blir för ohanterligt. Svårt för alla att komma till tals och hur ska de komma överrens om vilken residensstad de ska ha? undrar Gertrud Nordin i Umeå.

Sedan slutet på förra året har samordningsgrupper runt om i landet diskuterat hur bildandet av storregioner skulle kunna gå till, vilka skulle lättast kunna gå samman och i så fall hur.

Den karta som idag presenterades ska nu användas som diskussionsunderlag inför fortsatta sådana samtal.

En som var överraskad idag var Börje Wennberg, socialdemokratiskt landstingsrådet i Uppsala. Enligt förslaget ska nämligen Uppsala län ingå i storregion tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Södermanland, men inte med Värmland.

– Det är ju inte riktigt som vi har föreslaget som det som borde vara det bästa, vi hade gärna sett att Värmland var med. Alltså vår nuvarande sjukvårdsregion, säger Börge Wennberg.

– Ska det vara sex regioner så tycker jag att det är märkligt att bryta ut Värmland, säger regionstyrelseordförande i Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson (S). 

Värmland ritades istället in i en storregion med Västra Götalandregionen där även Halland ska ingå. Ett Halland som har sagt att man helst vill stå kvar själva.

– Vår kritik är samma som vi har haft tidigare, vi tycker inte att vi har resonerat vilka problem vi ska lösa och på vilka sätt en större region ska bli bättre för invånarna, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson(S) regionråd i Halland.

Erik Bergkvist (S), regionråd för det kommunala samverkansorganet Region Västerbotten, sitter i Västerbottens samordningsgrupp. Han tycker att det var ett viktigt steg som togs idag.

– Nu finns det något att förhålla sig till och det är viktigt. Nu måste alla som intressera sig för regionfrågan ta ställning till det som faktiskt finns. Men kan inte längre blunda för frågan och skjuta på framtiden, säger Erik Bergkvist (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista