Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.
1 av 2
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Foto: Fennovoima.
Hans Lindberg, (S). Foto: Foto: Jörgen Boström
2 av 2
Hans Lindberg, (S). Foto: Foto: Jörgen Boström
Kärnkraftverk i Bottenviken

Umeå får kritik för tystnad om kärnkraftverk

1:17 min

Umeå kommer även i fortsättningen inte ta ställning till det planerade kärnkraftverket på andra sidan Bottenviken.

Umeå kommun väljer fortsättningsvis att inte ta ställning i frågan om det planerade kärnkraftverket i finska Pyhäjoki, som ligger 207 kilometer fågelvägen från Umeå och 161 kilometer från Skellefteå.

Totalt har elva kommuner längst Norrlandskusten ställt sig emot bygget och här i Västerbotten har både Robertsfors och Skellefteå kommun sagt ett tydligt nej.

De grundläggande principbesluten för bygget är tagna men finska Fennovoima, som ska bygga kärnkraftverket, har ännu inte fått bygglov. Beslut för det ska tas i slutet av 2017 och i början av 2018 och från nätverket Kärnkraftfritt Bottenviken ser man luckan på två år som en chans att fortfarande kunna påverka utfallet.

Men i Umeå väljer man alltså att varken yttra sig i frågan eller skicka en protest till den finska regeringen. Umeås kommunalråd Hans Lindberg säger att det i dagsläget är en ickefråga.

– Det finns ingen överklaganstid och att kommunen då ska skicka en skrivelse när den är tandlös och inte får någon betydelse därför är det en ickefråga för kommunen.

Beslutet upprör kärnkraftsmotståndaren Elisabeth Holmström från nätverket Kärnkraftfritt Bottenviken.

– Jag tror egentligen att den kommunala ledningen i Umeå tycker att det här är ett bedrövligt projekt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista