Kenneth Andersson, Migrationsverket region Nord. Foto Erik Iversen/SR
Det finns i nuläget 39 lediga platser för ensamkommande flyktingbarn i länet. Kenneth Andersson på Migrationsverket region Nord tror att läget ger kommunerna en chans att pusta ut. Foto: Erik Iversen/SR

Lediga platser för ensamkommande ger kommunerna arbetsro

1:14 min

I höstas kom fler än 200 ensamkommande flyktingbarn till Västerbotten. Sen årskiftet har det kommit totalt 30 barn till länet.

Anledningen till den stora förändringen i antalet barn som kommer varje månad är dels väderbaserade faktorer, till exempel högre vågor på Medelhavet som försvårar resor från Turkiet till Grekland. Men Kenneth Andersson på Migrationsverkets region Nord tror att den största anledningen har med Regeringens beslut att införa gräns- och ID-kontroller.

– Alla de här faktorerna spelar roll för att inströmningen av asylsökande barn har minskat, säger Kenneth Andersson.

Totalt finns det 39 tomma platser i länets kommuner. Umeå och Lycksele är två av de kommuner som saknar platser men i Skellefteå och Bjurholms kommun finns det 17 respektive 12 platser vilket gör att de toppar listan.

Kenneth Anderssons känsla efter att ha hört reaktioner från Västerbottens kommuner är att dem får en chans att få ordning på läget som råder i och med minskningen av ensamkommande flyktingbarn.

– Det var kaotiskt hos både oss och hos kommunerna att ordna plats för alla barn som kom.  Jag tror att man håller på att städa upp efter hösten och min känsla är att kommunerna tycker att det är rätt skönt och rätt lugnt just nu. Vi vet som sagt inte vad som händer senare fram i vår och sommar.

Lediga platser i Västerbotten:

Dorotea 0
Malå 0
Nordmaling 0
Norsjö 0
Skellefteå 17
Storuman 0
Umeå 0
Vilhelmina 3
Vännäs 1 (utanför överenskommelse, kan överbelägga)
Åsele 0
Lycksele 0
Vindeln 0
Sorsele 4
Robertsfors 2
Bjurholm 12

Fakta: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista