Faciliterad kommunikation
Faciliterad kommunikation går ut på att en stödperson, en så kallad faciliterare, hjälper den som inte kan prata att uttrycka sig genom att fysiskt stödja personen. Vanligen genom att beröra personens hand, handled eller underarm så att personen med hjälp av det här fysiska stödet kan peka på till exempel en bokstavstavla eller skriva på ett tangentbord Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio
Umeå

Forskare sågar Mariagårdens metod

Mariagården använder omstridd metod
1:15 min

LSS-boendet Mariagården i Kassjö, ett för förståndshandikappade, använder en metod som är förbjuden i särskolan.

Hur hjälper man personer som inte kan tala själva att kommunicera? På  Mariagården används en metod m kallas faciliterad kommunikation, FC som är väldigt omstridd  - och förbjuden i skolan. Socialstyrelsen varnar för metoden i andra typer av verksamhet. Det avslöjar P1-programmet Kaliber.

Marit Innala är verksamhetsansvarig på Mariagården, och hon bekräftar att den används.

– Ja, det stämmer. Jag kände faktiskt inte till att den var förbjuden i särskolan, men vi har ju ingen skolverksamhet. Vi följer vad socialstyrelsen skriver, och de har ju inte förbjudit den.

FC bygger på att den funktionshindrade ska peka på ord eller bokstäver medan en stödperson håller i handen, och forskare som granskat den menar att den medhjälpare som styr den funktionshindrades hand påverkar eller rent av styr vad som sägs.

I ett fall i Västsverige anklagades en pappa för sexuella övergrepp på sin dotter som har en funktionsnedsättning , anklagelser som sen visade sig felaktiga. Det som dottern berättade om övergrepp gjordes med hjälp av att en assistent styrde handen över ett tangentbord. Marit Innala säger att Mariagården absolut inte använder FC på det här sättet.

– Man måste nog vara väldigt försiktig med tolkningar av de här samtalen, säger hon.

Att Mariagården använder metoden trots varningar förklarar Marit Innala med att Mariagården började med metoden långt innan varningarna kom och hon menar att den fungerar bra i vardagen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".