Sjuksköterskan och projektledaren Eva Quist Engström.
Eva Quist Engström är projektledare för vårdnära service. Foto: Tommy Forsgren/SR
Brist på arbetskraft i vården

Så kan stor sköterskekris undvikas

1:13 min

Om fyra år kommer nära var tredje sjuksköterska gå i pension. Det krävs krafttag för att förhindra en bemanningskris. 

Massiva pensionsavgångar bland vårdpersonal gör att man måste använda kompetens på rätt sätt. Snart avslutas ett projekt där ett tiotal personer har avlastat vårdpersonal på Norrlands universitetssjukhus.

Till år 2020, om fyra år, kommer nästan var tredje sjuksköterska inom landstinget att gå i pension. Bland undersköterskorna är de ännu större siffror, närmare 40 procent, enligt landstingets kompetensförsörjningsplan.

– Det gäller att hitta ny arbetskraft, att vara en attraktiv arbetsplats och att använda de kompetenserna vi har på rätt sätt. Det är mycket arbetsuppgifter på vårdavdelningarna där man inte behöver en vårderfarenhet eller en vårdkunskap, säger Eva Quist Engström som är projektledare för vårdnära service.

Inom kort avslutas projektet vårdnära service där ett tiotal personer utan någon direkt vårdutbildning har avlastat vårdpersonalen genom att utföra sysslor som inte har med patientvård att göra.

Även om projektet inte är helt avslutat och utvärderat än så har avlastningen som den så kallade vårdnära servicen inneburit förbättringar. Det upplevs renare på avdelningarna och måltidshanteringen är ett uppskattat stöd.

– Det blir ju en mindre stressnivå när vårdpersonalen kan tänka bort köksuppdrag, eller får hjälp när mycket ska göras samtidigt, menar Eva Quist Engström. 

Även om varje vårdavdelning är unik och har sina egna speciella krav på hur vårdpersonalen kan avlastas så ser Eva Quist Engström det som en nödvändighet eftersom efterfrågan av sjuksköterskor och undersköterskor kommer att bli större än utbudet.

– Vi måste göra något för att möta våra pensionsavgångar som är inom en snar framtid. För det utbildas inte tillräckligt med personal för att fylla de luckor som uppstår. Vi måste använda kompetensen på ett nytt och rätt sätt, säger hon.

I maj ska projektet utvärderas och även om det kanske inte är hela lösningen på de bemanningsutmaningar som landstinget står inför så kan det vara en del av lösningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista