Pengar
Foto: Christine Olsson/Scanpix
Inlandsföretagande

Fondpengar till inlandet avvecklas

1:20 min

Riskkapitalbolaget Inlandsinnovation som stöttar företag i norra Sverige ska avvecklas. Det är följden av ett nytt förslag från regeringen.  

Idag tisdag lägger regeringen fram en proposition under namnet Staten och kapitalet. Den innebär att allt statligt riskkapital som används för finansiera företagande, ska samlas i ett och samma bolag. Men det innebär också att bolaget Inlandsinnovation som bildades för att stötta företag i norra Sverige inlemmas i det nya storbolaget.

- Det är ett dråpslag mot de berörda länen. En stor poäng med statligt riskkapital är att stötta områden som inte har tillgång till privat kapital, exempelvis Norrland, Värmland och Dalarna, säger Helena Lindahl, riksdagsledamot (C).

Inlandsinnovation bildades 2010 av den borgerliga regeringen och dåvarande näringsministern Maud Olofsson.

Bolaget har två miljarder kronor i sin plånbok och tanken är att framför allt små och innovativa företag i norra Sverige - från Värmland upp till Norrbotten - ska kunna söka medel för att få fart på sina företag. Men Inlandsinnovation har under åren fått kritik – bland annat från Riksrevisionen för att man har betalat ut för lite pengar till unga och innovativa företag och istället satsat på större företag.

Näringsminister Mikael Damberg (S) menar dock att det finns stora fördelar med att samla allt statligt riskkapital i ett bolag. ”Förslaget innebär större flexibilitet. Det ska bli lättare att få pengar till nya idéer”, hävdar han i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista