Kostnaderna för hyrläkare ökar i Västerbottens läns landsting. Bild på tre läkare i en korridor. Foto: Erik G Svensson/TT
Genrebild. Foto: Erik G Svensson/TT

Halvårs väntan på vård för cancerpatienter

Prostatacancerpatienter i Västerbotten tvingas i snitt vänta sex månader på vård. 

Besked om provsvar dröjer och många prostatacancerdrabbade lämnas ensamma med sin oro under väntetiden. Det visar en ny granskning som presenteras i den kommande Cancerfondsrapporten. 

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Varje år diagnostiseras över 10 000 nya fall och nästan 2 500 män dör varje år av prostatacancer.

Landstinget uppfyller inte målet att prostatacancerpatienter med mellan- och högriskcancer ska vänta högst två månader på sitt första besök på specialistklinik.

I Västerbotten var medianväntetiden för prostatacancerpatienter med mellan- och högriskcancer 181 dagar, enligt Socialstyrelsen. Dessutom måste patienterna vänta alltför länge på provsvar.

– Väntetiderna för prostatacancerpatienter är under all kritik. Ingen annan grupp av cancerpatienter tvingas vänta så länge på vård. Dessutom tvingas de vänta länge på besked om de har drabbats av cancer eller inte, säger Jan Zedenius, cancerforskare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Vården i Västerbottens läns landsting missar också målet att prostatacancerpatienter med högriskcancer ska bedömas av flera experter före behandling. I länet fick bara fyra av tio prostatacancerdrabbade med högriskcancer den möjligheten.

– Det är allvarligt att det är så få högriskpatienter med prostatacancer som får en samlad bedömning av flera experter. Det här har alla rätt till. Det kan medföra att patienter går miste om den mest optimala behandlingen, säger Jan Zedenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista