Vindelälvsdragets ledare Hamar THK. Foto Örjan Holmberg/SR.
Fjolårssegrarna Hamar THK vill vinna även i år. Foto: Miriam Stråhlman/SverigesRadio
Kraddsele

Klimatet kortar Vindelälvsdraget

1:21 min

Idag startar draghundstävlingen Vindelälvsdraget i Kraddsele. För tredje året i rad ställer blidväder till det och den här gången är första sträckan från Ammarnäs ofarbar.

Det är synd att första sträckan mellan Ammarnäs och Kraddsele ställs in säger lagledaren för Team Bridgstone från Lycksele Magnus Sjöberg. Det är en rolig sträcka men blir det för blött så går det bara inte.

Det är 29:e året för Vindelälvsdraget som håller sig stabilt kring 30-deltagande lag. Norge är starkt representerade med tre lag men Västerbotten dominerar, en tredjedel av lagen kommer från Umeå med omnejd.

Bland utstickarna märks förra årets nykomlingar med boxerhundar som är tillbaka även i år. Ett lag med bordercollie är också anmälda i år.

Det här är tredje året i rad det blir en tredagars-stafett. Isproblem i Vindeln tvingar arrangörerna att korta draghundsstafetten med målgång i Hällnäs på lördag istället för Vännäsby på söndag. Vid järnvägsbron har isen brutits loss och lutar mot forsen så det är inte längre säkert att köra där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista