Punkthus på Lilljansberget i Umeå. Foto: Bostaden.
Foto: Bostaden.
Bostadsmarknaden:

Kraven hårdnar för bostadsägare

1:20 min

Det ser ut att bli ett tuffare läge för många bostadsägare framöver. Riksdagen har beslutat att införa ett amorteringkrav på bolån och nu varnar Riksbanken för höjningar av bolåneräntan. Men i Umeå tar mäklarna beskeden med ro.

Amortera mer och betala dessutom tre till fyra gånger mer i ränta – så kan framtiden bli för den som har bolån.

Men flera mäklare som P4 Västerbotten talat med tror inte att tumskruvarna kommer att dras åt särskilt snabbt. 

- Jag tror inte att det blir någon jätteeffekt. Bankerna ställer redan höga krav idag på amorteringar, säger Christer Bergh, VD på Mäklarhuset i Umeå.

Ingen av de mäklarna som P4 Västerbotten talat med tror heller att amorteringskravet eller en räntehöjning kommer att leda till en avkylning av bostadsmarknaden. Christer Bergh tror snarare att bostadsköparna kommer att behöva ha is i magen för att inte dras med i en framstressad köpsituation. 

- När man gör ett nytt utspel, det kan vara en skatteförändring eller ett amorteringskrav, så kan det hända kortsiktigt att man stressar på köparna, eftersom de ser ett kommande hot framför sig. Så det här kan snarare elda på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista