Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: P4 Västerbotten
Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: P4 Västerbotten
Sorsele

Statsvetaren: Väldigt högt valdeltagande

1:32 min

I Sorsele står sig valresultatet i folkomröstningen - nej till fler vindkraftsparker. Majoriteten var svag, men valdeltagandet var högt.

För några år sedan ändrades lagstiftningen så att det blev enklare att få till stånd en lokal folkomröstning. Och det man sett är att valdeltagandet brukar vara högst när folkomröstningen läggs i samband med allmänna val, då röstar sådär 69 procent. Men när folkomröstningen läggs separat, som man gjorde i Sorsele, kan valdeltagandet sjunka till 20-30 procent.

Nu blev det alltså 62,5 procent. Att folkomröstningar blivit vanligare, som om Centrumbron i Skellefteå och sjukvårdsplatserna i Dorotea, ökar vikten av dem hos folk.

– Sen säger det någonting om att frågan faktiskt har engagerat människor, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

De första åren sedan vi fick fler lokala folkomröstningar i Sverige så var det vanligt att fullmäktige sedan inte följde resultaten omröstningarna.

– De senaste par åren ser vi hur det här har skiftat, att fullmäktigeförsamlingarna följer det beslut som folkomröstningen säger. Vilket ju inte säger någonting om hur det blir i det här fallet, men trenden talar för det i alla fall, säger Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Nejsidan vann med 51 procent, jasidan fick 46 och 3 procent röstade blankt, det står sig även i det slutgiltiga resultatet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista