Magnus Normark vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Magnus Normark vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Attentaten i Bryssel

FOI-analytikern: Oroande utveckling

4:35 min

Det finns en oro att fler attentatsmän rör sig i Bryssel och terrorhotnivån har höjts till den högsta möjliga nivån.

– Det är en bekymmersam utveckling, säger Magnus Normark, analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut i Umeå.

Det är alltså minst 34 personer som dödats vid två terrordåd i den belgiska huvudstaden Bryssel. Det började vid flygplatsen vid åttatiden i morse, och fortsatte vid en tunnelbanestation nära EU:s högkvarter.

Bryssel har varit i fokus för terrorbekämpning den senaste veckan, eftersom två misstänkta för terrordådet i Paris i november greps i Bryssel i fredags.

– Det har funnits en oro för att det fortfarande finns attentatsmän som fortfarande rör sig fritt i just Belgien, säger analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut i Umeå, specialiserad på bland annat terrorism, massförstörelsevapen och underrättelsetjänst.

I Belgien har terrorhotnivån höjts till den högsta möjliga. Ska man ut och resa i centrala Europa märks det. Sverige är inte ett utpekat mål för den här typen av terrorceller, säger Magnus Normark som däremot ser andra anledningar till oro.

– Däremot har vi en situation där väldigt många personer i Sverige har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten.

– Det finns också områden i Sverige där det finns många anhängare och sympatisörer till den här typen av radikala ideologier. Det här är någonting som har växt och blivit ett allt större problem de senaste åren.

– Det är en oroande utveckling, helt klart, säger Magnus Normark, analytiker på FOI i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista