Anna Vrede håller i en tallrik med pumpa och brysselkål i radiohusets kök
1 av 2
Anna Vrede Foto: Alexandra Reichler
En tallrik med rostad pumpa, brysselkål och brynt mandelsmör.
2 av 2
Rostad pumpa, brysselkål och brynt mandelsmör Foto: Anna Vrede

Anna Vrede lagar grön påskmat

"Både gott och hälsosamt"
2:58 min

Våga förnya och utöka påskbuffén med rostad pumpa, brysselkål och brynt mandelsmör.

Dietisten och matbloggaren Anna Vrede tycker att påsken är ett perfekt tillfälle att våga förnya den traditionella påskbuffén.

- Maten brukar vara i mer fokus än på julen och midsommar och då kan man ju lägga ner extra krut på att den ska vara hälsosam, säger Anna vrede.

Här tipsar hon om rostad pumpa, brysselkål och brynt mandelsmör. 


Rostad pumpa med brysselkål och brynt mandelsmör

Du behöver:

1 kg pumpa

1 dl crème fraiche

rivet skal av 1 citron

100 g smör

50 g hackad mandel

300 g brysselkål

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skala och klyfta pumpan. Rosta den i mitten av ugnen ca 25 min. Lägg undan 4 fina klyftor för 4 port och krossa resten tillsammans med crème fraiche och citronskal. Bryn smöret på svag värme i en liten stekpanna eller kastrull. Fräs mandeln i smöret några min. Ansa kålen och koka den i saltat vatten 2–3 min. Kyl snabbt i kallt vatten. Dela och värm den i mandelsmöret. Lägg pumpakrosset och kålen på pumpaklyftorna och slå över smöret. Garnera ev med kålblad.

 

Citronmarinerada polkabetor och morötter

Skiva tunt på mandolin

Pressa citron

Olivolja

flingsalt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".