Kraftöverföring från norra Sveirge.
Kraftöverföring från norra Sveirge. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Vattenkraftskommuner vill behålla skattekronor

2:11 min

Nu kräver föreningen Sveriges vattenkraftskommuner att skattepengar från vattenkraften ska återföras direkt till kommunerna.


Idag går fastighetsskatten för anläggningarna till staten vilket föreningen nu vill ändra på.

Jonas Andersson (S) kommunalråd i Ragunda kommun i Jämtland, tycker att det är konstigt att man idag skiljer på skattereglerna för kraftverksanläggningar och andra fastigheter.

– Ja, alltså jag tycker att det är märkligt att man har valt att i fastighetsavgiften avskilja kraftproducerande anläggningar när man i övrigt har en kommunalt baserad fastighetsavgift. I synnerhet eftersom anläggningarna ligger i kommuner som har det ekonomiskt tufft, säger Jonas Andersson (S) kommunalråd i Ragunda kommun i Jämtland.

Indalsälven är en av Sveriges vattenrikaste älvar och är kraftigt utbyggt för elproduktion. Bara i Ragunda kommun i Jämtland finns det totalt nio vattenkraftverk och varje år betalar de tre aktörerna Vattenfall, Fortum och Statkraft in 2,8 procent av taxeringsvärdet för anläggningarna i fastighetsskatt. Pengar som går direkt till staten, medan fastighetsskatten på vanliga hus går till kommunen.

Orimligt säger man i föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner som nu arbetar för att övertyga riksdagen om en annan modell. En modell där dessa pengar återförs till vattenkraftskommuner såsom Ragunda och fördelas beroende på hur mycket vattenkraft kommunerna har.

Men Björn Sundström, tidigare ekonom på Sveriges Kommuner och landsting som varit med och konstruerat det kommunala skatteutjämningssystemet säger att det skulle bli ett nollsummespel.

– Utjämningssystemet går ut på att alla kommuner ska ha precis lika förutsättningar. Och skulle man få behålla en del av vattenkraftspengarna skulle man bli av med en del bidrag från staten framförallt inkomstutjämningen. Det skulle bli plus minus noll egentligen, säger han.

Men Jonas Andersson i Ragunda håller inte med. Om kommunen istället skulle få alla pengar för fastighetsskatten på de nio vattenkraftverken i kommunen skulle det enligt honom dubblera kommunbudgeten.

Och även om det i slutändan blev ett nollsummespel så finns det psykologiska vinster, menar Jonas Andersson.

– I media framställs alltid de här kommunerna som tärande, som inte tillför nåt när vi i själva verket är några av de kommuner som ger allra mest till skattekassan. Så jag tror det inte bara är viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv utan också ur ett självkänsloperspektiv, säger Jonas Andersson (S).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista