Jaktgevär
Arkivbild på jaktgevär Foto Mikael Fritzon / TT

Jaktutbildningar hotas av nedläggning

"Ingen ska känna sig tvingad"
1:23 min

Skolverket vill avskaffa alla jaktutbildningar på gymnasienivå. Anledningen är rädsla för skolskjutningar. Men förslaget får kritik.

- Jag tror att det här kommer att slå hårt mot en växande bransch. Sen är motiveringen väldigt konstig. Man är rädd för framtida skolskjutningar och det ligger långt bort ifrån vår verklighet, säger Torbjörn Lövbom, ansvarig för jaktutbildningen vid Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

I förslaget som Skolverket skickat ut på remiss, menar utredaren att jaktutbildningen inte längre bör finnas inom gymnasieskolan - detta på grund av en ökad restriktivitet i samhället i synen på vapen och vapenhantering.

Christina Månberg är chef för gymnasieenheten på Skolverket. Hon medger att motiveringen i förslaget kanske inte är den rätta.

- Det är en association som gick åt fel håll. Det är inte därför som vi ger förslag på förändringar. Det gör vi för att det ska vara öppet för många elever att söka och att ingen ska känna sig tvingad att använda vapen på en utbildning, säger Christina Månberg.


Kan man se det här som att ni backar i frågan?


- Vi ska förtydliga förslaget. Men poängen är också att det är just ett förslag, där vi är i början av en process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".