Byggnad av palatstyp
Domarens agerande granskas nu av Statens Ansvarsnämnd. Foto: HENRIK MONTGOMERY

Domare röjde våldtagens identitet

2:30 min

För första gången utreds nu en domare vid en svensk tingsrätt efter att han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om ett våldtäktsoffer. Uppgifterna fick senare stor spridning på nätet.

Det unika fallet, som nu utreds av Statens ansvarsnämnd, handlar om en kvinna med Downs syndrom. Hon våldtogs av en 20-årig man på en toalett på ett café i en stad i norra Sverige. När åtalet mot mannen kom i höstas begärde en person ut hela förundersökningsprotokollet från tingsrätten.

Allt som rörde den våldtagna kvinnans identitet var belagt med sekretess, och en domare vid tingsrätten fick uppgiften att maska allt som hade med henne att göra i den 71 sidor långa förundersökningen, innan den lämnades ut. Domaren missade på 14 olika ställen att stryka över hennes namn.

En vecka senare var förundersökningen utlagd i sin helhet på ett diskussionsforum på nätet. Kvinnans identitet, tillsammans med uppgifter om hennes personliga förhållanden, fick i och med det en stor spridning.

– Det är givetvis djupt olyckligt att hennes identitet har röjts på det här sättet. Jag kan förvisso ha viss förståelse för domarnas hantering av förundersökningsprotokoll och sekretessprövning. Men det ligger ett stort ansvar på dem, och jag tycker att det här är djupt olyckligt, säger kvinnans målsägandebiträde Jens Nyström.

Ekot har hittat flera sajter där det här rättsfallet diskuteras. Kvinnans identitet skrivs inte uttryckligen ut där men i texterna finns uppgifter om henne som endast kan härstamma från att hennes namn röjdes i och med domarens misstag vid sekretessprövningen, säger målsägandebiträdet Jens Nyström.

Nu har domaren anmälts till Statens Ansvarsnämnd och fallet utreds. Ordföranden Fredrik Wersäll har aldrig tidigare varit med om ett liknande fall. Han säger att de givetvis kommer att titta på konsekvenserna detta fick.

– Misstag som görs i en domares verksamhet får oftast stora konsekvenser för enskilda personer. När vi bedömer allvaret i en sådan här händelse så tittar vi självklart på konsekvenserna. Noggrannheten måste ju vara extrem, rutinerna måste ju vara noggrant utvecklade i allt som domstolarna gör, säger Fredrik Wersäll.

Domaren riskerar disciplinpåföljd, vilket innebär antingen varning eller löneavdrag, inte avsked. Den aktuelle domaren vill inte ställa upp på intervju, men han säger till Ekot att det var den mänskliga faktorn som låg bakom hans misstag och som ledde till att den våldtagna kvinnans identitet röjdes och sedan spreds på nätet. Han tycker det är olyckligt och betonar att det absolut inte ska hända. Att Statens ansvarsnämnd utreder honom efter detta tycker han är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista