Talespersoner vid olika belgiska myndigheter under lördagens presskonferens i Bryssel.
1 av 2
Talespersoner vid olika belgiska myndigheter under lördagens presskonferens i Bryssel. Foto: AFP
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Svenska i 60-årsåldern som saknats efter Brysseldåd död

1:51 min

En svensk kvinna i 60-årsåldern som saknats efter terrordåden i Bryssel är död, uppger utrikesdepartementet.

Enligt UD handlar det om en kvinna i 60-årsåldern hemmahörande i Mellansverige. Hennes anhöriga har underrättats.

– UD kan tyvärr bekräfta att en svensk kvinna i 60-årsåldern har avlidit som följd av terrordåden i Bryssel. Hennes anhöriga är underrättade och vi ger allt stöd vi kan, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till Ekot.

Den svenska kvinnan befann sig vid flygplatsen Zaventem i Bryssel. Hennes anhöriga får nu hjälp på plats.

– Vi har förstärkt vårt konsulära kontor i Bryssel med personal som tillsammans med svenska kyrkan bistår anhöriga på plats med råd och stöd i flera praktiska frågor, säger Veronica Nordlund.

Uppgiften om den döda svenskan kom först fram i samband med en pressträff i Bryssel, rapporterar Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar beskedet i ett skriftligt uttalande:

"Jag har i dag med sorg tagit emot beskedet att en svensk har avlidit i tisdagens terroristdåd i Bryssel. Jag sörjer med den omkomnas familj och anhöriga i denna svåra stund.

Regeringen har fortsatt nära kontakt med Sveriges representation i Bryssel och utrikesdepartementet har också förstärkt sin konsulära verksamhet för att stödja svenskar i Bryssel.

Det som attackerats är ett enat och demokratiskt Europa. Och det är som ett enat och demokratiskt Europa vi står upp tillsammans."

Den andra svenskan som saknats sedan attackerna är fortfarande saknad, uppger UD. De vill inte bekräfta om det rör sig om den kvinna i 30-årsåldern från Umeå  som anmälts försvunnen. Enligt uppgifter så ska ha hon befunnit sig i tunnelbanan.

– UD står i fortsatt kontakt med anhöriga till den svenska medborgare som inte gått att nå. Det pågår fortfarande ett eftersökningsarbete, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till Ekot.

Rättsmedicinalverket har nu skickat iväg identifieringsuppgifter från Sverige till Belgien för matchning mot oidentifierade personer.

På myndigheten vill man inte gå in i detalj på vad exakt man skickat, men det rör sig om tandkort och dna-prover. Cajsa Älgenäs på Rättsmedicinalverket berättar mer om DNA-proverna.

– Enligt internationella rekommendationer så ska man ta prover på två nära släktingar. Proverna analyseras i Sverige och resultaten skickas sedan till det land där katastrofen inträffat och där sker en matchning mot en oidentifierade person, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista