Polishelikopter. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Umeåbo ramlade ner i ravin - fick vinschas upp

0:32 min

En man ramlade på påskaftonens förmiddag ner i en ravin i Tarrekaise i Jokkmokksfjällen. Först vid 19-tiden kunde mannen räddas.

Fjällräddare och polishelikopter skickades till platsen för att undsätta fjällvandraren, som är i 25-årsåldern från Umeå.

– När fjällräddarna kommer dit är det så pass brant och djupt att man inte kan använda den utrustning de har med sig, säger Patrik Linder, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Räddningsinsatsen försenades ytterligare av att polisens egen helikopter inte fungerande som den skulle.

– Så vi får använda oss av den norska räddningshelikoptern från Bodö som kommer och hjälper oss vinscha, säger Patrik Linder.

Olyckan skedde i närheten av en fjällstation. Den skadade mannen låg cirka 50 meter ner i ravinen. Han ska ha varit vaken och kontaktbar under dagen.

Vid halvsex-tiden kom räddningshelikoptern från Bodö i Norge fram till platsen. Den var utrustad med vinsch och vid 19-tiden hade räddningspersonal lyckats få upp mannen ur ravinen.

Han var vid medvetande men behövde smärtstillande medel.

Norrbottens läns landsting meddelade vid midnatt natten mot söndag att mannen, som är från Umeå, vårdas för allvarliga skador på Sunderby sjukhus.

Räddningsarbetet var komplicerat och försvårades av att det började snöa kraftigt på platsen, uppger polisen.

Det var kamrater till mannen som larmade om olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista