Busstorget Skellefteå
1 av 2
Det nya kulturhuset i Skellefteå ska byggas på busstorget Foto Magnus Bergner / SR
Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhuset Skellefteå
2 av 2
Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhuset Skellefteå Foto: Magnus Bergner / SR
Skellefteå

55 förslag för Skellefteås kulturhus

1:18 min

I dag klockan 09:00 öppnar Skellefteå Kommun en utställning i Stadshuset som visar förslagen på utformningen av planerade Kulturhuset.

Efter många och långa diskussioner enades politikerna i Skellefteå om att kulturhuset ska byggas på det nuvarande busstorget i centrala Skellefteå. Ytan blir cirka 12 tusen kvadratmeter och där kommer det att finnas en efterlängtad A scen med 1200 sittplatser och ett antal mindre scener och lokaler. Basen i Kulturhuset blir Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander, Stadsbiblioteket och Skellefteå konsthallar. Kommunen bildar Kulturhusbolaget som ska se till att det kommer in intäkter till husets årliga driftskostnader på drygt 60 miljoner kronor. Byggkostnaden för kulturhuset beräknas till 380 miljoner och ägare av fastigheten blir det kommunala fastighetsbolaget Polaris. 

Det ska också byggas ett stort hotell med 300 bäddar i direkt anslutning till kulturhuset. Det blir Hilding Holmqvist som bygger och finansierar hotellet, men både kulturhusets och hotellets utformning ingår i arkitekttävlingen. I slutet av maj ska juryn ha enats om ett vinnande bidrag.
– Det är fantastiskt roligt att det blev så många och det ligger ett stort arbete bakom bidragen som arkitekterna gjort så det känns jätte, jätte roligt, säger Therese Bäckström Zidohli som är projektledare för Kulturhuset Skellefteå. 

Det är Juryn som har uppdraget att utse det vinnande bidraget men medborgarna kan påverka.
– På webben har vi lagt ut ett frågeformulär där invånarna kan ge sina åsikter om respektive bidrag, och det kommer sedan att vara rådgivande för juryn, säger Therese Bäckström Zidohli.
Om planeringen håller så ska Kulturhuset invigas i början av 2019.


                       


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista