Lägga in CV. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Varnar för risker med egenanställning

1:12 min

Att vara företagare utan att ha ett eget företag blir allt vanligare bland västerbottningarna. Men det finns oklarheter, enligt fackföreträdare.

Under förra året ökade de så kallade egenanställningarna i länet med 37 procent jämfört med året innan.

Egenanställning innebär att man fakturerar utan att ha ett eget företag genom att ansluta sig till ett så kallat egenanställningsföretag. Egenanställningsföretaget fakturerar sedan uppdragsgivaren och är arbetsgivare under uppdraget.

Det är enkelheten i tjänsterna som lockar många. Det är ett stort steg att starta eget och man frångår en hel del trygghetssystem som man kan luta sig tillbaka på som anställd.

– Jag tycker att det är för besvärligt att starta företag på det vanliga sättet. Det här med egenanställning är snabbt och smidigt och passar mig bra, säger frilansfotografen Mattias Norlin.

Enligt branschstatistik från Egenanställningsföretagen så var över 18 000 personer egenanställda förra året.

Det finns en rad oklarheter vad som gäller för de egenanställda, inte minst om de har rätt till arbetslöshetsersättning eller inte.

– Det finns en del oklarheter kring anställningsformen. Om man är anställd, eller om det är ett uppdragstagarförhållande, är inte riktigt utrett tycker jag, säger Magnus Lundberg, jurist på TCO.

Det är alltså gråzon om man som egenanställd är att betrakta som företagare eller anställd och har rätt till a-kassa. Den bedömningen gör varje a-kassa individuellt.

Egenanställningsföretagen saknar även kollektivavtal och det är inte helt utrett vad som händer om den som är anställd blir sjuk under uppdragstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista