Initativtagaren Gustav Ericsson och de andra meditatörerna gör sig redo. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Initativtagaren Gustav Ericsson och de andra meditatörerna gör sig redo inför den första manifestationen i november. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

En tyst fredshandling i medkänsla efter hat och terror

Gustav Ericsson: Ett ljus i det här mörkret
4:49 min

Det började i november efter terrorattackerna i Paris och Beirut, som ett sätt att visa att kärleken är större än hatet. På onsdag klockan tolv blir det Meditation för fred igen.

– Det här är en tanke också, att finnas mitt i. Mitt i veckan på onsdag, mitt på dagen klockan tolv, säger Gustav Ericsson, till vardags sjukhuspräst i Svenska kyrkan och initiativtagare till meditationsnätverket Anzenkai. Tillsammans med Buddhistiska föreningen Umeå ordnar de Meditation för fred, en gång i månaden året ut. 

När klockan på Rådhuset klingar sätter sig en skara umebor på torget - och bara sitter där. En tyst fredshandling i medkänsla efter hat och terror, och ett tillfälle stanna upp och se vilka tankar och känslor som rörs inombords.

– Det är jättelätt att dras iväg i väldigt negativa tankar och känslor som hämnd och hat och rädsla, säger Gustav Ericsson.

Till Meditation för fred är alla välkomna, att delta hela timmen eller bara stanna till några minuter.

– Man är så välkommen att bara stå där en stund med oss, eller sätta sig ner. Man får gärna ta med sig varma kläder och de kuddar och filtar man behöver, säger Gustav Ericsson, präst och initiativtagare till fredsmanifestationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".