Fruktdrinkar på en strand
1 av 2
En enda drink kan ställa till det om du inte är vaksam. Foto: Ivan Bandura/Wikimedia. "Ice cold drinks by the sea." CC BY 2.0.
Susanne Wiklund, forskare vid Karolinska Institutet i Solna.
2 av 2
Susanne Wiklund forskar om antibiotikaresistenta bakterier. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.

Så får du resistenta tarmbakterier på resan – utan att veta om det

2:10 min

En tredjedel av alla svenskar som reser till Thailand, Indien och Egypten kommer hem med tarmbakterier som är motståndskraftiga mot flera sorters antibiotika. 

– Vi brukar kalla det den tysta epidemin. Vi för bakterier väldigt snabbt över gränserna med flyg idag, säger hygiensjuksköterskan och forskaren Susanne Wiklund som har intervjuat 95 svenskar om resvanor och synen på risken att infekteras med antibiotikaresistenta bakterier.

Slutsatsen av studien är att okunnigheten om hur man skyddar sig mot dessa typer av bakterier på resan är stor.

– De flesta förstår att det är bra att dricka vatten på flaska där kranvattnet inte är bra. Men då måste man vara konsekvent, säger Wiklund som forskar vid Karolinska institutet i Solna. Hon förklarar:

– Man kan inte enbart dricka flaskvatten och sedan borsta tänderna i vanligt vatten och diska disken i smutsigt flodvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista