Tvåspråkig vägskylt i Malå. Foto: Privat
SGU-jobb försvinner från Malå
Malå

Malåjobb försvinner söderut

1:22 min

Jobben på Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) i Malå försvinner till förmån för Uppsala. 

Den utvecklingen måste vända menar Lennart Gustavsson som arbetar för att Malå ska vara ett centrum för gruv- och mineralnäring.

Tidigare Malåbon Lennart Gustavsson är ordförande för föreningen Georange som ursprungligen bildades för att Malå skulle bli ett centrum för kompetens inom gruv- och mineralnäring. Den målsättningen har inte uppfyllts i den grad han hoppades.

Tvärtom ser Lennart Gustavsson att SGU snarare satsar på Uppsala. Att det omfattande materialet från statens gruvprospektering som samlats i Malå nu digitaliserats är ingen anledning att sluta satsa på Malå, tycker Lennart Gustavsson.

Tvärtom ökar digitaliseringen möjligheterna att utveckla kunnandet i Malå. Nu när utlokalisering av statliga jobb blivit en het fråga borde länets riksdagspolitiker passa på att slå ett slag för SGU i Malå, tycker Lennart Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista