Eames Demetrios vid en humoristisk prototyp till den formgjutna plaststolen. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Eames Demetrios vid en humoristisk prototyp till den formgjutna plaststolen. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Mer än bara plaststolar när Eames visas i Umeå

Sonsonen: De ställs fortfarande ut efter 50 år
2:31 min

Många känner nog igen deras möbler, det amerikanska designerparet Charles och Ray Eames. De är populärare än någonsin och nu öppnar Bildmuseet i Umeå en utställning som kommer direkt från Barbican Art Gallery i London.

Charles och Ray Eames är några av de mest inflytelserika personerna inom designvärlden, fortfarande, trots att de var verksamma främst från 1940-talet till 1970-talet och inte lever längre.

Nu öppnar Bildmuseet i Umeå en utställning som visar många sidor av deras verk, en utställning som kommer direkt från Barbican Art Gallery i London.

Med vid invigningen finns paret Eames sonson Eames Demetrios som är chef för Eames Office som förvaltar arvet efter designerparet. Han menar att det finns så mycket mer än plaststolen och de andra välkända möblerna.
– What is unique about them is they made major contributions in so many different disciplines of design and creativity.

De ställs fortfarande ut trots att designen är 50 år gammal, poängterar Eames Demetrios, och de sysslade med så mycket annat än enbart möbeldesign: arkitektur, film, kommunikation...ja, redan på 60-talet spånade de på hur datoriseringen skulle kunna vara till nytta, berättar museichef Katarina Pierre:

– Den här enorma installationen visades på världsutställningen i New York 1964/65. Den jämför en dator med hur den mänskliga hjärnan arbetar. Den jämför också med tänkandet hos en amerikansk hemmafru som planerar en middag och hur hon tänker igenom bordsplaceringen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".