Ida Östensson
Ida Östensson är initiativtagare till Fatta-kampanjen mot sexuellt våld. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Regeringens utredare föreslår samtyckeslag

1:15 min

Regeringens utredare kommer att föreslå en samtyckeslag. Det innebär att det ska räcka med ett ”nej” för att det ska räknas som våldtäkt.

Förslaget gläder Ida Östensson, samhällsdebattör från Holmsund och initiativtagare till Fatta-kampanjen mot sexuellt våld:

– Det är fantastiskt! Vi har jobbat nära utredningen och lobbat för att man ska införa både samtycke och oaktsamhet och att man lägger fram både de förslagen i utredningen känns bra, säger Ida Östensson.

Som lagen är utformad idag krävs det att gärningsmannen använt hot, våld eller utnyttjat en person som exempelvis varit berusad. Med det nya förslaget ska det räcka med att man säger nej till sex.

Enligt förslaget ska också en person kunna bli skyldig till brott om omständigheterna varit sådana att hen borde ha förstått att den utsatta inte ville ha sex, alltså för oaktsamhetsbrott.

Förslaget, som regeringens utredare, lagman Mari Heidenborg, fortfarande arbetar med, ska lämnas in i oktober.

En samtyckeslag har länge varit under diskussion, men idén om en sådan lag har också mött mycket kritik, bland annat från Advokatsamfundet som tror att lagen i praktiken skulle bli verkningslös.

Ida Östensson tror att lagen också måste kompletteras med mycket information och diskussion, även bland jurister.

-Idag finns det inte obligatoriska utbildningar i normkritik och genus i rättsväsendet. Det är frivilligt och det är väldigt få som går de utbildningarna. Jag tänker att det måste vara mer fokus och prio på det, både för de som utbildar sig och för de som redan jobbar inom rättsväsendet, säger Ida Östensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista