Karta över Västernorrlands län.
Foto: Erik Nylander/TT

Osäkert om folkomröstning i regionfrågan

"Viktig samhällsfråga"
2:14 min

Det är osäkert om allianspartierna kommer att kunna enas kring den motion som kräver att lagen ändras så att landsting ska kunna genomföra exempelvis en omröstning eller annan opinionsmätning inför planerna på införandet av storregioner.

Talmannen har stoppat den motionen från att tas upp i riksdagen, något som en majoritet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna tidigare var eniga om att trotsa.

Men nu är det osäkert hur bland andra Kristdemokraterna och Centern kommer att ageria i omröstningen i riksdagen i eftermiddag.

Det var en majoritet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna som krävde att riksdagen får behandla en motion som har direkt påverkan på processen att rita om Sveriges karta och skapa nya stora regioner istället för dagens län och landsting.

Alliansen kräver i sin motion att lagen skrivs om så att stora förändringar av ett landsting ska föregås av en folkomröstning eller annan opinionsundersökning.

Andreas Norlén (M) är ordförande i konstitutionsutskottet:

– Motionen i sak handlar ju om att det är viktigt att medborgarna har möjlighet att yttra sig i frågan om bildandet av storregioner. Det är en stor och viktig samhällsförändring. Då är det av stor betydelse att den är demokratisk förankrat.

Och det skulle kunna få konsekvenser för regionsammanslagningen anser man från regeringens håll - det skulle kunna försena processen och krångla till den - inte minst eftersom de stora regionerna både ska innefatta nuvarande län och landsting, så en folkomröstningen i bara ett landsting skulle kunna försvåra processen - men det håller inte Andreas Norlén med om:

- Jag tycker at det är ett rätt byråkratiskt argument. Det måste ju ändå vara så att vid stora samhällsförändringar så är det viktigt att lyssna på medborgarna. Det handlar om att ha ett medborgarperspektiv.

En försening av den här processen skulle vara bra, anser Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna:

– Det finns inget problem för vår del. Vi är ett konservativt parti och tycker att man ska göra stora samhällsfrågor i väl genomtänkta steg. Vi är dessutom skeptiska i grunden till de här stora regioner och vad det kommer att innebära för medborgarna och beslutsfattare.

Under förmiddagen uppstod alltså osäkerhet hur alliansens partier kommer att rösta när motionen om nya regioner i Sverige ska klubbas i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".