kim berglund o sofia edström målarförbundet foto Filippa Armstrong SR
Kim Berglund & Sofia Edström målarförbundet. Foto: Filippa Armstrong/SR

Målarstrejken utvidgas

Kim Berglund, ombudsman: Gravidas rättigheter nyckelfråga
3:58 min

Klockan fem i morse utvidgades målarförbundets strejk. 

Ytterligare 600 målare gick då ut i strejk. I länet är det cirka 50 målare på Sandå i Umeå och ett 20-tal på Holmlunds i Skellefteå.

Sedan två veckor strejkar 260 målare varav cirka 30 i länet på 3L Måleri i Umeå och Skellefteå Måleri & Golv.

Efter att ha förhandlat hela natten sa Måleriföretagen tidigt i morse ja till medlarnas bud. Målareförbundet sa åter igen nej. Det innebär att den utvidgade strejken nu bryter ut. Sedan tidigare har knappt 300 medlemmar strejkat.

Nu går ytterligare 600 målare ut i strejk. I Västerbottens län är det cirka 50 målare på Sandå i Umeå och ett 20-tal på Holmlunds i Skellefteå. Och i morse hölls ett möte för dom arbetare som tagits ut i strejk på Nolia i Umeå.

Parterna var nära varandra, enligt Målareförbundet. Men förbundet sa nej till medlarnas bud. Eftersom förbundet inte fick igenom kravet på att kvinnliga målare inte ska kunna bli uppsagda under tiden de går på graviditetspenning, enligt Mikael Johansson är förbundsordförande, Målareförbundet.

– Det var den viktigaste frågan som vi hade med oss på slutet, när förhandlingarna vad gäller löner och andra normala stridsfrågor var färdiga i förhandlingarna. Men det var just denna fråga som välte processen, säger Mikael Johansson är förbundsordförande, Målareförbundet.

Upplever du att parterna kommit närmre varandra under senaste medlingsrundan i natt?

– Ja, jag bedömde och hade förhoppningen, under några timmar i natt, att vi skulle nå en överenskommelse. Det är inga stora frågor som skiljer parterna åt, allt svårt är undanröjt från förhandlingarna.

Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige, säger i ett pressmeddelande att han är "enormt besviken" på fackförbundets agerande.

– Målareförbundet har försatt måleribranschen i en oerhört svår situation. De verkar inte bry sig om den skada de utsätter både företagen och deras medarbetare för när låter den utvidgade strejken rulla ut. Jag har tyvärr svårt att se hur vi ska komma fram till en gemensam överenskommelse med en motpart som förkastat medlarnas bud två gånger, säger Hellman i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".