internet.
Foto: Arkivbild: TT

Robotkapad bostadskö i Umeå

"Till och med Påven har blivit kapad"
1:30 min

Privatpersoner har med hjälp av datorprogram kunnat komma först i bostadsföretaget Balticgruppens lägenhetskö.

Hyreskontrakten har sedan sålts vidare till bostadssökande för tusentals kronor, rapporterar SVT Nyheter. Liknande problem är vanliga i andra branscher.

– Man blir ledsen, det här är ingenting som vi vill ska förekomma, säger Thomas Johansson, vd för Balticgruppen Fastighet.

Balticgruppen har ingen vanlig kö där det lönar sig att ha stått länge utan lägger ut sina lediga lägenheter på nätet. Den som är snabbast får kontraktet.

Med hjälp av robotprogram som programmerats att blixtsnabbt tacka ja till lägenhetskontrakt som läggs ut på bostadsföretagets hemsida har privatpersoner kunnat se till att hamna först i kön.

Den senaste tiden har Balticgruppen skärpt sin säkerhet på hemsidan för att göra det svårare för de som använder sig av robotprogram. Thomas Johansson hoppas att det ska lösa problemet.

Användandet av robotprogram för att komma först på nätet är utbrett, säger

Det här sker ofta i många olika branscher, säger Åsa Schwartz som är säkerhetskonsult på företaget Know-it.

– Det är ett väldigt vanligt problem och det växer i takt med att vi bokar mer på nätet. De stora klädhandlarna har det här problemet när de har en ny kollektion som kommer ut. All typ av handel på nätet har det här problemet om det är en fördel att komma först, säger Schwartz.

Hon beskriver till exempel kampen mellan företagen som säljer biljetter på nätet och de som använder robotar för att vara snabbast som en dragkamp. Till och med Påven är med och drar i ena änden, säger hon.

– När han har haft evenemang har folk bokat upp platser och använt robotar till det för att de är så angelägna att komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".