Gråsäl
1 av 2
Gråsäl. Foto: Lars Pehrsson / SvD / TT
Gråsälar. Foto: SVT bild.
2 av 2
Gråsälar. Foto: SVT bild.

Kritik mot nya regler för säljakt

Jägare: "Vi kommer att få betydligt färre sälar fällda"
1:11 min

Naturvårdsverkets nya regler för skyddsjakt på säl, ställer till med stora problem för säljägare. Det menar jägareförbundet i Västerbotten.

Naturvårdsverkets nya regler för skyddsjakt på säl, gör det näst intill omöjligt för säljägarna att skjuta säl. Det menar jägareförbundet i Västerbottens län som är kritiska mot lagändringen.

I och med regeländringen begränsas nämligen skyddsjakten till ett område på maximalt två hundra meter från fiskeredskap.

Hans Geibrink är jaktvårdskonsulent på jägareförbundet:

– Vi kommer att få betydlig färre sälar fällda. Den ambition vi haft om att med hjälp av jakt kanske skapa ett skyggare beteende hos sälarna så att den håller sig lite längre ut från fiskeområdena den chansen minskar ju.

Det är Naturvårdsverket som bestämmer vilka regler som ska gälla för skyddsjakten på säl, årets regeländring infördes för att säkerställa att skyddsjakten bara ska vara just ett skydd för exempelvis fiskeredskap.

När området för jakten är begränsas till maximalt 200 meter från fiskeredskapet så kan det blir det också mycket svårare för jägarna. Det håller också Naturvårdsverket med om.

– Jag har förståelse för att de tycker att det gör det svårare att jaga efter säl. Det är ju redan från början en svår jakt eftersom att sälen finns ju i vattnet  och det där tillfället som man har att skjuta på den är när den sticker upp huvudet, säger Emil Ekström på Naturvårdsverket och fortsätter:

– Tanken med vårt beslut är att det ska vara till för just för att freda fiskeredskap och då tror vi att man får bäst effekt om man riktar jakten mot platserna där fisket finns.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".