Skulle du kunna tänka dig en burgare gjord av larver? Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Rosa burgare en farlig trend

"Det här är en sådan risk!"
1:13 min

Restauranger som serverar rosastekta hamburgare riskerar att sprida livsfarliga e-hecbakterier. Nu ska Umeås krogar kontrolleras.

I sommar ska Umeå kommun göra särskilda kontroller av hur stans krogar hanterar sin köttfärs.

- Det här är en sån riskhantering och bakterierna som är aktuella kan ge så pass negativa konsekvenser att det här får faktiskt företagarna ha kontroll på, säger Tobias Eriksson, livsmedelsinspektör på Umeå kommun.

Hamburgaren har de senaste åren fått ett uppsving och serveras nu också på bättre krogar. Men enligt rådande trend ska den inte genomstekas, utan serveras rosa.

Färs är särskilt utsatt för bakterier och rosa burgare ökar risken att få i sig e-hecbakterier, som bland annat kan ge allvarliga tarminfektioner och slå ut njurfunktionen. I Sverige förra året drabbades 551 personer av e-hec, varav 17 i Västerbotten. men det finns exempel på stora utbrott av e-hec, bland annat i Tyskland 2011, då mer än 4000 personer smittades på en och samma gång. 50 personer dog.

I Skåne och Stockholm har livsmedelsinspektörerna därför haft "färsfokus" i sina kontroller och avslöjat många brister. Nu är det Umeås tur. I juni ska inspektörerna ut och göra kontroller av restaurangernas inköp, hantering och hygien.

Tobias Eriksson är inte förtjust i trenden med rosa burgare.   

Ja, det är klart att det sticker i ögonen på mig som livsmedelsinspektör. Men jag får acceptera att folk vill ha de här hamburgarna.

Det ingår i min roll att försöka styra upp det här så mycket som går med den lagstiftning som finns och se till så att det blir en säker produkt som släpps ut på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".