Målning av hus.
1 av 4
Målning av hus. Foto: Liselott Holm, SR.
Christer Schwab tittar på en av sin fars gouacher.
2 av 4
Christer Schwab tittar på en av sin fars gouacher. Foto: Liselott Holm, SR.
Målning av sjö i Lappland.
3 av 4
Målning av sjö i Lappland. Foto: Liselott Holm, SR.
Praktverket över svenska landskap.
4 av 4
Praktverket över svenska landskap. Foto: Liselott Holm.
Västerbottens län

Landskap med baksidor och rost

"Han har ett alldeles eget perspektiv"
2:21 min

På Västerbottens Museum i Umeå visas just nu utställningen Norrländska Landskap. Där kan man se 23 gouachemålningar av konstnären Eigil Schwab som aldrig visats offentligt förut. De vittnar om ett ovanligt och strapatsfyllt konstnärsliv.

I slutet av 1920-talet fick Eigil Schwab en storslagen idé. Han var då känd som vass skämttecknare - upplärd av Albert Engström - och porträttkonstnär i Stockholm. Nu ville han byta syssla och köra bil tillsammans med sin fru Runa runtom i Sverige och måla landskap.

Hans vänner - bröderna Tor och Albert Bonnier - blev eld och lågor. Tillsammans planerade de sex praktverk, där texterna skulle skrivas av kända pennor som Lubbe Nordström och Prins Wilhelm.

Eigil Schwab åkte iväg med friheten att måla precis vad han ville - byggnader, broar, berg och natur.

- Man kan se att han är entusiastisk. Det är ett väldigt finlir i bilderna. Jag tror att han trivdes bra med det här, och han trivdes mycket bra tillsammans med min mamma, berättar Eigils son Christer Schwab.

Bilresorna - alltid stilfulla i cabriolet! - var strapatsfyllda på leriga kostigar. Alla målningar gjordes på plats, med staffli, en låda gouachefärger och en stol. Vattnet till penslarna fick han ibland ha i termos - så kallt var det.

Efter nio år, tre bilar och 21 000 körda mil var arbetet färdigt och uppemot 400 gouacher målade.

Men det blev bara fyra böcker, istället för planerade sex. Andra världskriget kom emellan och målningarna av Lappland, Västerbotten och Norrbotten förvarades under många år hemma hos familjen Schwab.

Häromåret tog Christer Schwab kontakt med Västerbottens Museum och frågade om de var intresserade av att överta målningarna från norra Sverige. Intresse fanns, och nu visas målningarna för första gången för allmänheten.

Suzanne Steneberg, konstantikvarie, tycker att de har ett alldeles eget perspektiv:

- Det var det som jag fastnade för. Vid den första blicken kan det se rätt romantiskt ut, men om man tittar närmare på byggnaderna så var det ofta baksidorna av byggnaderna som han målade av, med trasiga rostiga hinkar och kläder på tvätt. Det var inte den vanliga idealiserade bilden av landskap som han förmedlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".