Olivia Wärme står i en skog utanför Midgårdsskolan i Umeå.
1 av 3
17-åriga Olivia Wärme. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Årstidernas park i Umeå.
2 av 3
Så här ser Årstidernas park ut idag. Snart tas första spadtaget för en tryggare plats. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Frida Hammar står vid ett träd i Årstidernas park.
3 av 3
Projektassistenten Frida Hammar står vid trädet som utgör en central roll i parken. Frida kallar den "Karusellen" för att det ska byggas hängande sittplatser runt trädet. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Umeå

Unga tjejer planerar en jämställd park

"Det finns mörka, otrygga platser"
2:35 min

Under 2015 har Umeå kommun jobbat tillsammans med unga tjejer för att diskutera och visualisera hur en jämställd offentlig plats ser ut. Nu är det snart dags för första spadtaget.

I över ett års tid har Umeå kommun inkluderat unga tjejer i ett unikt stadsplaneringsprojekt med temat trygghet och delaktighet. Utifrån det har tjejerna diskuterat kring vad en sådan plats kan vara. De har bildsatt sina diskussioner till ordet "Frizon" och arbetet ligger i grund till den nya utformningen av Årstidernas park i centrala Umeå.

Nu är ritningarna över parken i princip klara och snart ska det första spadtaget tas. Parken ska stå färdig i slutet av sommaren och då ska en invigning hållas.

Olivia Wärme är 17 år och har varit delaktig i projektet sedan starten. Hon tyckte det var en viktig och rolig sak att vara med på, hon ville vara med och påverka. Många av tjejerna har uttryckt att de saknar en trygg och trevlig plats att umgås på.

– Jag vet att det är många killar som också skulle vilja vara med, men killar tar rätt ofta över sådana här platser på något sätt. Jag tror det var därför de valde att arbeta med tjejer den här gången, säger hon.

Projektet kallas Frizon och handlar alltså om jämställdhet i offentliga miljöer. Det är finansierat av Boverket, som tidigare har bidragit till 20 andra liknande projekt, och kommunen. Frida Hammar är projektassistent:

– Jag hoppas på en härlig plats där alla känner sig välkomna oavsett vem man är, en plats som känns trevlig att stanna till vid.

Mitt i parken står ett stort träd som spelar en central roll. Under trädkronan ska man bygga ett slags tak med "gungor" som hänger ned, ungefär som en karusell. Vid den stora kullen ska det byggas en gräsklädd stig.

– En så kallad smitväg. Det är en rätt stängd väg mot biografen och tjejerna har önskat att man kan komma ut och in till platsen från alla håll, säger Frida Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".