Personal från räddningstjänsten i Norberg och Avesta bekämpar brand i skogsområde öster om Norberg.
1 av 2
Foto: Niklas Hagman
Mats Bergmark, räddningstjänsten i Medelpad
2 av 2
Mats Bergmark, räddningstjänsten i Medelpad. Foto: Billy Abraha/SR

Ökad risk för allvarliga skogsbränder

Mats Bergmark: Risken har ökat redan idag
1:25 min

Klimatförändringar med mindre snö under vintrarna, och tidigare och torra vårar gör att risken ökar för allvarliga skogsbränder i Sverige. Det säger Mats Bergmark, avdelningschef för förebyggande på räddningstjänsten i Medelpad. 


Mats Bergmark oroas över klimatförändringarna som gör att risken för allvarliga skogsbränder ökar. Han nämner branden i Västmanland för två år sedan som ett skräckexempel.

– De år som vi har en torr vår och sedan får en torr sommar så kan vi hamna i mer extrema situationer än vad vi är vana att hantera. Vi kan få en brandspridning som blir mycket svår att hejda. Ett väldigt tydligt exempel på det är branden som var i Västmanland, säger Mats Bergmark och fortsätter:

– Risken för allvarligare skogsbränder ökar i ett förändrat klimat och vi är mitt inne i en klimatförändring just nu, säger han.

Nu under våren har Kanada drabbats av allvarliga skogsbränder, men just så allvarligt tror inte Mats Bergmark att det kan bli här. Detta eftersom skogen i Kanada skiljer sig jämfört med hur den ser ut i Sverige.

– Vi har mer skogsbilvägar och bättre tillgänglighet i skogen. Kanada har mer urskog, mer död ved på marken som blir bränsle för elden när det är torrt, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".