En kvinna som sitter och tigger
Detta är inte kvinnan som artikeln handlar om. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Inget tiggeriförbud i Umeå

Anders Ågren (M): Ingen hållbar långsiktig lösning att försörja sig på tiggeri.
1:09 min

Moderaterna och Sverigdemokraterna fick inget gensvar på sina förslag att förbjuda tiggeri i Umeå.

De båda motionerna, en från M och en från SD, som rör förbud mot tiggeri avslogs under kommunfullmäktige. 

Sverigedemokraternas Petter Nilsson föreslog bland annat att tiggeriförbud ska gälla i centrumfyrkanten och ute på Strömpilen i Umeå. 

Författaren till den andra motionen, Moderaternas Anders Ågren, vill i sin tur bland annat förbjuda tiggeri på platser i kommunen där det är möjligt att göra det. 

– Från Moderaternas sida har vi sett det som vår uppgift att på olika sätt motverka tiggeriet i Umeå.  Det är ingen långsiktig hållbar lösning att försörja sig på tiggeri i Umeå, säger Anders Ågren.

De båda förslagen röstades ned med klara siffror, 51 mot 12. Vänsterpartiets ordförande i Umeå, Gudrun Nordborg, var en av de som under debatten uttryckte en oro över motionerna och hon är nöjd med resultatet.

– Jag är lättad att vi med kraft motade de olika förslagen om tiggeriförbud. Jag tror ingen uppskattar att människor behöver tigga, säger hon.

Umeåpolisen har tillfrågats av kommunen i samband med att motionerna skickades in och de menar i sitt svar att tiggarna inte utgör något problem och att andemeningen i motionerna inte kan stödjas av polisen.

Däremot passade polisen på att lyfta vad de anser ett verkligt problem, nämligen alkoholen i centrum som sysselsätter polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".