Fredrika olycka polis. Foto: Adam Timander/Sveriges Radio
Foto: Adam Timander/Sveriges Radio

Polis omkom efter biljakt – nu åtalas föraren

Åklagare: Därför kan föraren inte knytas till polisens död
0:38 min

Bilföraren som orsakade den biljakt som slutade med att en kvinnlig polis omkom i en olycka i Fredrika åtalas.

En polis omkom och en annan skadades allvarligt i samband med en biljakt då polisbilen de färdades i, samt bilen de följde, hamnade upp och ned i Viskasjön, Fredrika.  

Bilföraren som orsakade biljakten klarade sig utan allvarliga skador.

Nu åtalas föraren, en 25-årig man hemmahörande i Örnsköldsvik, misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Enligt kammaråklagare Mikael Bäckström går det inte att knyta mannen till polisens död.

– Både vi och polisen har givetvis kollat på det, med allt pekar på att det rör sig om två singelolyckor som skett tätt inpå varandra, menar Bäckström.

Det var den 5 november ifjol som mannen körde rakt igenom en poliskontroll vid Mosjön i Västernorrland. Enligt åtalet fortsatte mannen med hastigheter kring 170 kilometer i timmen i riktining mot Husum.

Mellan Husum och Fredrika, en sträcka på drygt tio mil som beskrivs som smal och slingrig, ska mannen pendlat i hastigheter mellan 120 och 200 kilometer i timmen, flera mindre samhällen passerades under färden.

Strax innan Fredrika ska mannen ha struntat i stopplikten i en korsning och varit nära att kollidera med en lastbil.

Vansinnesfärden fick ett tragiskt slut när både den åtalade bilföraren och efterföljande polisbil hamnade upp och ner i vatten efter att de åkt av vägen i en hal kurva. En polis avled och en annan skadades svårt i samband med olyckan.

Provtagning visar att mannen hade använt både amfetamin samt hasch eller cannabispreparat. Han åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".