Städare i skolkorridor. Foto: Håkan Erlandsson / SR Gotland
Städare i skolkorridor. Foto: Håkan Erlandsson / SR Gotland

Varslar om städstrejk

Fastighetsanställdas Förbund och Seko har inte lyckats komma överens med arbetsgivarsida, Almega. Nu varslar man om strejk.

Om varslet blir verklighet innebär det strejk och blockad vid tolv stora företag och arbetsplatser i hela landet från och med 15 juni 06:00.

– Vi har därför tvingats upp kollektivavtalet och varsla om stridsåtgärder. Fastighetsanställdas Förbund och Seko har försökt få till ett avtal som ger rätt till städare att få 590 kronor, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressutskick.

Samtidigt varslas om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning av personal mot allt arbete inom hela avtalet.

Totalt är antalet anställda inom avtalsområdet är cirka 26 000.

Av de tolv arbetsplatserna som tas ut i strejk om varslet blir verklighet så finns en i länet. Det är ISS personal som sköter städningen på Rönnskärsverken i Skelleftehamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".